Juoksun aloittaminen

Juokseminen näyttää helpolta silloin, kun kunto on hyvä ja tekniikka on hallussa. Jos juokseminen olisi niin helppoa miltä se osaavan juostessa näyttää, kaikki harrastaisivat juoksemista. Huonokuntoinenkin pääsee vauhtiin näillä vinkeillä. Juoksemisen aloittaminen tuntuu raskaalta, jos ensimmäisellä lenkillä yrittää juosta kymmenen kilometriä. Tarvitsemme liikuntaa, joten juokseminen on mitä parhain tapa aloittaa urheiluharrastus.

Nimittäin monet meistä pysähtyvät liian helposti sohvalle, varsinkin kun nykyään voit pelata kaikkia mahdollisia aikuisille tarkoitettuja pelejä mobiilisti, missä ja koska tahansa. Jos rahapelit ja kasinot kiinnostavat, löydät ne täältä kaikkine hyvine tarjouksineen.

Varusteiden valinta

Juostessa tärkein varuste ovat hyvät juoksukengät. Kengät valitaan sen mukaan, minkälaisella alustalla juostaan. Kovalla asfaltilla juostessa kengiltä vaadittavat ominaisuudet ovat erilaiset, kun metsäpolulla hölkätessä. Jalan muoto ja hölkkääjän ruumiinrakenne määrittävät kengiltä vaadittavia ominaisuuksia. Juoksukenkien pitää tukea jalkoja ja mahdollistaa luonnollinen liikerata. Kenkien pitää myös olla käyttäjän mielestä mukavan näköiset. Juoksukenkien ei tarvitse olla kalliit, edullisillakin pääsee harrastuksessa alkuun, mutta usein kalliimmissa kengissä on myös paremmat ominaisuudet. Sykemittari auttaa, jos haluat mitata ja seurata kuntosi kohoamista. Kannattaa myös panostaa hyviin urheilusukkiin, jotta jalat eivät hikoile ja hierry vääränlaisia sukkia käytettäessä. Juoksuvaatteet kannattaa valita siten, etteivät ne hierrä eivätkä hieosta. Lähelle ihoa kannattaa valita sellainen vaatekerta, joka siirtää hien pois ihon pinnalta.

Aloita maltillisesti

Jos tavoitteenasi on päästä reilusta ylipainosta eroon tai polvi- ja selkävaivat haittaavat menoa, voi juoksun aloittaminen rasittaa niveliä liikaa. Elämäntaparemontti kannattaa aloittaa siitä, että laittaa ruokavalion kuntoon ja aloittaa liikunnan rauhallisesti kävelylenkeillä. Kuntopyöräily ja uiminen ovat myös niveliä vähän rasittavia harrastuksia, joilla liikuntaa saa lisättyä. Painon pudottua hieman ja kehon totuttua siihen, että välillä hengästyttää, voi aloittaa hölkkäämisen harjoittelun. Aluksi voi tehdä keskellä kävelylenkkiä pieniä juoksuharjoituksia, esimerkiksi juoksemalla kevyttä vauhtia yhden valopylväiden välisen matkan. Sen jälkeen voi kävellä vaikkapa kolme pylväsväliä, ja hölkätä taas yhden välin. Jos hölkkääminen tuntuu rankalta, voi välillä tehdä pelkkiä kävelylenkkejä. Kannattaa kuunnella omaa kehoa. Jos hölkkääminen taas tuntuu kevyeltä, voi hölkättävää matkaa vähitellen lisätä. Tavoitematka voi olla myös minuutin yhtenäinen hölkkämatka.

Liiku vaihtelevasti

Huonokuntoinenkin pääsee aloittamaan juoksuharrastuksen turvallisesti ja itseään loukkaamatta, kunhan ei ahnehdi liian pitkiä lenkkejä heti alkuun. Tällöin vältytään turhilta rasitusvammoilta. Viikon aikana voi tehdä esimerkiksi kolme kevyttä lenkkiä. Yksi pitkä lenkki voi rasittaa liikaa heti alkuun, ja innostus lenkkeillä häviää. Lenkkien ei tarvitse kestää tunteja, vaan jo puolen tunnin pituinen lenkki auttaa kohottamaan kuntoa. Kerran viikossa voi tehdä yhden pitkän lenkin oman jaksamisen mukaan, puolitoista tuntia reipasta kävelyä ja hölkkää nopeuttaa kunnon kohoamista. Lenkkeily ei ala tuntua puuduttavalta, kun muistaa vaihdella reittiä. Uudet maisemat piristävät ja virkistävät mieltä. Vaihtelevassa maastossa liikkuminen kehittää tasapainoa, joten halutessaan voi suunnata välillä pienempiä polkuja pitkin uusia maisemia ihailemaan.

Seuraa kehitystäsi

Lenkkiajan voi merkitä kalenteriin jo etukäteen, jotta lenkille tulee lähdettyä ja perhe tietää, että lenkkeilijälle on varattu omaa aikaa. Puhelin kannattaa laittaa lentokonetilaan lenkille lähdettäessä, jotta ajatukset saa nollattua parhaiten, eikä puhelut häiritse lenkkiä. Sää ei suinkaan aina suosi lenkkeilijää, joten pienen tihkusateen ei pidä estää juoksulenkille lähtöä. Lenkkivarusteet mahtuvat hyvin reppuun, joten ne kannattaa ottaa mukaan myös työmatkalle. Kehityksen seuraaminen auttaa tekemään kuntoa kohottavia valintoja. Ruokapäiväkirjan pitäminen auttaa kiinnittämään huomiota terveellisiin valintoihin. Samalla lenkkisuoritusten kirjaaminen mahdollisten syke- ja aikatietojen kanssa auttaa seuraamaan kunnon kehittymistä. SportsTrackerin ja HeiaHeian tai muiden vastaavien sovellusten avulla treenipäiväkirjan seuranta on helppoa ja tiedot tallentuvat, kunhan puhelin on lenkillä mukana. Tavoitteiden asettaminen kannattaa ja onnistumisista saat mielihyvää. Joka viikko voi juosta hieman kauemmin, nopeammin tai pidemmälle. Tuloksia syntyy nopeasti; mieliala piristyy ja arjessa jaksaa paremmin.