Nykytrendeihin kuuluvat laihduttamisen lisäksi myös superfoodit – mistä on kyse

Superruokaa

Nykyajan elämäntavat ja ruokailutottumukset ovat jatkuvassa muutoksessa. Laihduttamisen rinnalle on noussut uusi trendi: superfoodit. Mutta mitä superfoodit oikeastaan ovat, ja miksi ne ovat niin suosittuja? Superfood voisi olla myös markkinoiden kehittämät trendi, mutta tässä sanassa on osa kuitenkin myös totuutta.

Tässä artikkelissa sukellamme syvemmälle aiheeseen ja tutkimme, miksi nämä erityiset elintarvikkeet ovat saaneet niin paljon huomiota.

Superfoodien määritelmä

Superfoodit ovat elintarvikkeita, jotka sisältävät runsaasti ravintoaineita suhteessa kalorimääräänsä. Ne ovat usein täynnä vitamiineja, mineraaleja ja antioksidantteja, jotka voivat tukea terveyttä ja hyvinvointia. Toisin kuin monet muut ruoat, superfoodit eivät sisällä keinotekoisia ainesosia tai lisäaineita, mikä tekee niistä luonnollisen ja terveellisen valinnan.

Miksi superfoodit ovat suosittuja?

Superfoodien suosio on kasvanut viime vuosina niiden terveysvaikutusten vuoksi. Monet ihmiset etsivät luonnollisia tapoja parantaa terveyttään ja hyvinvointiaan. Lisäksi sosiaalinen media ja julkkikset ovat tuoneet superfoodit suuren yleisön tietoisuuteen, mikä on lisännyt niiden suosiota entisestään.

Superfoodit ja laihduttaminen

Monet superfoodit voivat tukea laihduttamista, koska ne sisältävät vähän kaloreita mutta paljon ravintoaineita. Ne voivat auttaa kylläisyyden tunteen saavuttamisessa ja pitämään nälkää loitolla. Lisäksi jotkut superfoodit voivat edistää aineenvaihduntaa ja auttaa polttamaan kaloreita tehokkaammin, mikä voi tukea painonhallintaa.

Superfoodit ovat ruokia, joilla on erityisen korkea ravintoainetiheys verrattuna muihin ruokiin. Ne voivat auttaa painonpudotuksessa monin eri tavoin, kuten edistämällä aineenvaihduntaa, vähentämällä näläntunnetta ja tarjoamalla keholle välttämättömiä ravintoaineita.

 • Kurkuma: Se voi auttaa vähentämään tulehdusta kehossa ja parantamaan aineenvaihduntaa.
 • Kookosöljy: Se voi auttaa nopeuttamaan aineenvaihduntaa ja vähentämään näläntunnetta.
 • Goji-marjat: Ne ovat antioksidanttien lähde ja voivat auttaa parantamaan näköä ja vahvistamaan immuunijärjestelmää.
 • Vihreä tee: Se sisältää antioksidantteja ja voi auttaa nopeuttamaan aineenvaihduntaa.

On tärkeää muistaa, että vaikka superfoodit voivat auttaa painonpudotuksessa, ne eivät korvaa tasapainoista ruokavaliota ja säännöllistä liikuntaa.

Tunnetuimmat superfoodit

Superfoodeja lautasella

Joihinkin tunnetuimpiin superfoodeihin kuuluvat chia-siemenet, goji-marjat, spirulina ja avokado. Nämä elintarvikkeet ovat tunnettuja korkeasta ravintoainepitoisuudestaan. Vaikka monet superfoodit ovat eksoottisia ja peräisin kaukaisista maista, monet paikalliset ja helposti saatavilla olevat elintarvikkeet, kuten marjat ja pähkinät, voidaan myös luokitella superfoodeiksi.

Suomalaisina superruokina pidetään marjoista muun muassa mustikkaa, puolukkaa, tyrniä ja mustaherukkaa, viljoista ruista ja kauraa sekä pinaattia, lehtikaalia ja rypsiöljyä.

 • Mustikka – Mustikka on erinomainen fenolisten yhdisteiden lähde ja sisältää myös C- ja E-vitamiineja. Luonnonmustikassa on huomattavasti enemmän antosyaaniyhdisteitä kuin viljellyssä pensasmustikassa, mikä näkyy sen tummansinisenä värinä verrattuna pensasmustikan vaaleampaan sisukseen.
 • Mustaherukka – Tämä marja on erityisen rikas C-vitamiinin suhteen ja on yksi ravintoarvoltaan parhaista marjoistamme. Sen kuitupitoisuus on muita marjoja korkeampi.
 • Tyrni – Tyrnin marjat ovat täynnä ravintoaineita ja sisältävät lähes kaikkia vitamiineja paitsi D-vitamiinia. Niissä on erityisen paljon C-vitamiinia, sekä muita hyödyllisiä yhdisteitä kuten flavonoideja ja monityydyttymättömiä rasvahappoja.
 • Puolukka – Puolukka on yksi tärkeimmistä luonnonmarjoistamme ja on erinomainen kivennäis- ja hivenaineiden sekä fenolisten yhdisteiden lähde. Se sisältää myös flavonoideja.
 • Lehtikaali – Lehtikaali on vitamiini- ja kivennäisainerikas. Se sisältää jopa kaksi kertaa enemmän C-vitamiinia kuin valkokaali. Lisäksi siinä on runsaasti karotenoideja, kalsiumia, rautaa ja proteiinia.

Superfoodien kritiikki

Vaikka superfoodit ovat saaneet paljon positiivista huomiota, niitä on myös kritisoitu. Joitakin kritiikin kohteita ovat korkeat hinnat ja markkinointiväitteet, jotka saattavat olla liioiteltuja. On tärkeää muistaa, että yksittäinen elintarvike ei tee ruokavaliosta terveellistä. Tasapainoinen ja monipuolinen ruokavalio on avain hyvään terveyteen.

Miten lisätä superfoodeja ruokavalioon?

Superfoodien lisääminen ruokavalioon on helppoa. Ne voidaan lisätä smoothieihin, jogurttiin, salaatteihin tai käyttää osana ateriaa. On kuitenkin tärkeää aloittaa pienillä määrillä ja lisätä määrää vähitellen, jotta vatsa tottuu uusiin elintarvikkeisiin.

Superfoodit ja ympäristö

Superfoodien suosion kasvu on herättänyt huolta niiden ympäristövaikutuksista. Esimerkiksi avokadon viljely voi vaikuttaa vesivarojen käyttöön ja aiheuttaa metsäkatoa tietyillä alueilla. On tärkeää valita eettisesti ja kestävästi tuotettuja superfoodeja ja olla tietoinen niiden alkuperästä.

Eettisiä ja kestävisä superfoodeja ovat esimerkiksi:

 1. Chia-siemenet: Ne ovat erittäin ravitsevia ja niitä voidaan kasvattaa kestävästi. Ne sisältävät runsaasti omega-3-rasvahappoja, proteiinia, kuitua ja antioksidantteja. Chia-siemenet ovat myös hyvä kalsiumin, magnesiumin ja fosforin lähde.
 2. Quinoa: Tämä Andien vuoristosta kotoisin oleva vilja on erittäin ravitseva ja se voidaan kasvattaa ilman suuria vesimääriä. Se sisältää kaikki yhdeksän välttämätöntä aminohappoa, mikä tekee siitä erinomaisen proteiinin lähteen.
 3. Maca-juuri: Tämä Perusta kotoisin oleva juuri on adaptogeeni, joka voi auttaa kehoa sopeutumaan stressiin. Se on myös hyvä energian, libidon ja hedelmällisyyden lisääjä. Maca voidaan kasvattaa korkealla vuoristossa, missä harvat muut kasvit selviävät.
 4. Spirulina: Tämä sinivihreä levä on yksi maailman ravitsevimmista elintarvikkeista. Se sisältää proteiinia, vitamiineja ja mineraaleja. Spirulinaa voidaan kasvattaa tehokkaasti ja se vaatii vähemmän maata ja vettä kuin monet muut proteiinin lähteet.
 5. Hampunsiemenet: Ne ovat erinomainen proteiinin, omega-3- ja omega-6-rasvahappojen lähde. Hampunsiemenet voidaan kasvattaa ilman torjunta-aineita ja ne parantavat maaperän laatua.

Superfoodit ja kulttuuri

Monet superfoodit ovat peräisin alkuperäiskansojen kulttuureista, ja niillä on pitkä historia niiden parantavien ominaisuuksien käytössä. On tärkeää kunnioittaa näitä perinteitä ja ymmärtää superfoodien kulttuurinen merkitys. Lisäksi on tärkeää olla tietoinen siitä, että superfoodien suosion kasvu voi vaikuttaa näiden yhteisöjen elämään ja talouteen.

Superfoodit tulevaisuudessa

Superfoodien suosion odotetaan jatkuvan tulevaisuudessa, ja uusia superfoodeja löydetään jatkuvasti. Tulevaisuudessa voimme nähdä entistä enemmän innovaatioita ja tuotteita, jotka sisältävät näitä ravitsevia elintarvikkeita. Tutkimus ja kehitys voivat myös tuoda esiin uusia tapoja hyödyntää superfoodien terveysvaikutuksia.

Yhteenveto

Superfoodit ovat noussut suureen suosioon viime vuosina niiden terveysvaikutusten ja ravitsevien ominaisuuksien vuoksi. Vaikka ne voivat olla hyvä lisä tasapainoiseen ruokavalioon, on tärkeää lähestyä niitä kriittisesti ja ymmärtää niiden ympäristö- ja kulttuurivaikutukset. Kuten kaikessa, kohtuus ja tietoisuus ovat avainasemassa.