Aminohappo ja kehomme – mikä tämä yhteys on?

Aminohappo tai nimenomaan ne 20 erilaista aminohappoa ovat tärkeitä ravintoaineita keholle, sillä ne ovat proteiinien rakennuspalikoita. Proteiinit puolestaan ovat välttämättömiä kehon kasvulle, korjaamiselle ja ylläpidolle. Kun syömme proteiinipitoisia ruokia, kuten lihaa, kalaa tai kasviksia, keho pilkkoo proteiinit pienemmiksi aminohapoiksi, joita se sitten käyttää proteiinien valmistamiseen kehossa.

Proteiinien rakennuspalikat

Proteiinit koostuvat aminohapoista, jotka toimivat proteiinien rakennuspalikoina. Proteiinien rakenne muodostuu yhdistämällä aminohappoja pitkiksi ketjuiksi, joita kutsutaan polypeptideiksi. Polypeptidiketjut puolestaan kääntyilevät ja taittuvat eri tavoin muodostaakseen proteiinin kolmiulotteisen rakenteen.

Aminohapot ovat tärkeitä keholle monella tavalla. Ne ovat välttämättömiä proteiinien valmistuksessa, mutta ne ovat myös tärkeitä monissa muissa kehon toiminnoissa, kuten hormonien, entsyymien ja hermojen toiminnassa. Keho pystyy tuottamaan joitakin aminohappoja itse, mutta jotkut aminohapot ovat välttämättömiä, eli niitä on saatava ravinnosta.

Proteiinin saanti ravinnosta on tärkeää kehon kasvulle, korjaamiselle ja ylläpidolle. Proteiinipitoisia ruokia ovat esimerkiksi liha, kala, kana, muna, pavut, pähkinät ja siemenet. Tasapainoinen ruokavalio, joka sisältää riittävästi proteiinia ja muita ravintoaineita, on tärkeää hyvän terveyden ylläpitämiseksi.

Aminohapot eivät kuitenkaan ole tärkeitä vain proteiinien rakennuspalikoina. Ne ovat myös tärkeitä monissa muissa kehon toiminnoissa, kuten hormonien, entsyymien ja hermojen toiminnassa. Joillakin aminohapoilla on myös erityinen rooli immuunijärjestelmän toiminnassa ja solujen suojelussa.

Kehomme pystyy tuottamaan joitakin aminohappoja itse, mutta jotkut aminohapot ovat välttämättömiä, eli niitä on saatava ravinnosta. Näitä välttämättömiä aminohappoja ovat esimerkiksi lysiini, metioniini, tryptofaani ja valiini.

Liian vähän aminohappoja?

Liian vähäinen aminohappojen saanti voi johtaa proteiinin puutteeseen kehossa. Proteiinin puute voi puolestaan johtaa heikentyneeseen kasvuun, heikentyneeseen immuniteettiin ja heikentyneeseen lihastoimintaan. Välttämättömien aminohappojen, kuten lysiinin, metioniinin, tryptofaanin ja valiinin, puute voi johtaa vakaviin terveysongelmiin, koska keho ei pysty tuottamaan näitä aminohappoja itse.

Aminohappojen vähäinen saanti voi myös johtaa heikentyneeseen henkiseen suorituskykyyn, väsymykseen ja heikentyneeseen mielialaan. Tämä johtuu siitä, että aminohapot ovat tärkeitä hermoston toiminnalle ja niillä on rooli aivojen välittäjäaineiden, kuten serotoniinin, tuotannossa.

On tärkeää huolehtia tasapainoisesta ruokavaliosta, joka sisältää riittävästi proteiinia ja muita ravintoaineita. Proteiinipitoisia ruokia ovat esimerkiksi liha, kala, kana, muna, pavut, pähkinät ja siemenet. Jos huomaat, että saat liian vähän proteiinia tai muita ravintoaineita ruokavaliostasi, voit keskustella asiasta ravitsemusterapeutin tai lääkärin kanssa.

Toisaalta, liiallinen proteiinin saanti voi aiheuttaa kuormitusta munuaisille ja maksalle, joten tasapainoinen proteiinin saanti on tärkeää hyvän terveyden ylläpitämiseksi.