Väärät uskomukset ja laihduttaminen

Laihduttamiseen liittyy usein erilaisia uskomuksia ja pelkoja, jotka vaikeuttavat laihtumista ja pahimmillaan estävät sen kokonaan. Tyypillisimmin meitä huolettaa ajatus siitä, että vaivalla pudotetut kilot tulevat kuitenkin takaisin. Pääseekö peloista eroon ja onnistua laihduttamisessa? Tietenkin, sillä voimme hyödyntää positiivisen ajattelun voimaa.

Kilojen paluu

Pelko pudotettujen painokilojen palaamisesta on harmillisesti hyvin realistinen pelko. Tutkimusten mukaan suurin osa laihduttaneista lihoo takaisin lähtöpainoonsa ja osa jopa sen yli. Tutkimustuloksista huolimatta pelkoa kannattaa työstää, jotta jatkossa painonhallinta onnistuisi paremmin. Pysyvää painonhallintaa kannattaa tavoitella. Usein pelko johtuu aikaisemmista huonoista kokemuksista. Taustalla voi olla useitakin syystä tai toisesta epäonnistuneita laihdutusyrityksiä, joissa paino laskee ja nousee vuorotellen. Pudotetun painon ylläpitäminen on haasteellista. Lannistuminen ja epätoivoon vaipuminen ei kannata. Ensimmäisenä kannattaa tutkia aikaisempaa laihdutushistoriaansa hieman tarkemmin. Paperille voi hahmotella painokäyrää aina nuoruusvuosista lähtien tai vähintäänkin siitä, kun on yrittänyt hallita painoaan. Erityisesti painonhallinnan vaihtelut ovat tärkeitä eri elämänvaiheissa.

Jojolaihdutus

Jojolaihduttajan painokäyrä vaihtelee paljon. Nopeita painonnousuja seuraa usein nopeat laskut, kun painoa yritetään hallita radikaaleinkin keinoin. Usein laihduttaminen aloitetaan täyden uuden suunnitelman avulla. On ymmärretty, ettei aikaisempi tapa toimi, ja kokeillaan jotain täysin uutta. Taustalla on usein syömisen hallintaan liittyviä ongelmia. Kokemus siitä, ettei painoa hallita, johtuu usein siitä, että painoa on yritetty kontrolloida syömättömyydellä. Liian rankka laihdutuskeino on tuomittu epäonnistumaan. Pysyvä painonhallinta perustuu säännölliseen ruokarytmiin. Toimivimmat keinot syömisen hallintaan ovat ne useimmalle tutut eli tasainen ateriarytmi sekä laadukas ruokavalio. Ensimmäisenä kannattaa saada painokäyrä tasaantumaan ja vasta sen jälkeen tavoitella painonpudotusta. Nopeaa painonpudotusta tavoitteleva ei onnistuessaankaan pysty pitämään painoa tavoitteessaan. Painonpudotukselle kannattaa varata riittävästi aikaa, jotta myös tulokset ovat pysyviä. Suunnitelman voi aikatauluttaa vaikkapa 1-2 vuodelle. Tällöin syöminen on hallittua. Ruokavalion laatuun kannattaa panostaa ja liikkua riittävästi. Maltillisessa painonpudotuksessa voi käyttää apuna liikunta– ja ruokapäiväkirjaa. Oma tilanne hahmottuu paremmin päiväkirjamerkintöjen kautta.

Nautiskelu katoaa elämästä

Ruokaan ja syömiseen liitetään usein vahvasti nautiskelu. Uskotaan, että laihduttaja ei voi enää koskaan herkutella. Pelätään sitä, että lautaselle saa laittaa vain salaattia. Liikunnasta tulee mörkö, kun pelätään päivittäisiä kymmenien kilometrien pituisia pakkolenkkejä. Väärä mielikuva painonhallinnasta kärsimyksenä johtaa todennäköisemmin epäonnistumiseen kerta toisensa jälkeen. Aikaisemmat epäonnistuneet laihdutusyritykset ovat voineet jättää väärän ajattelumallin laihduttamisesta. Ajattelumallia kannattaa työstää miettimällä sitä, mistä mielikuva on muodostunut. Ovatko aikaisemmat laihdutuskerrat olleet pakkoliikuntaa sisältäviä nälkäkuureja? Laihduttaminen ei voi perustua syömättömyyteen, sillä silloin jatkuva näläntunne ajaa epäonnistumiseen. Terveellinen ruokavalio ei ole tylsä, mauton ja hajuton. Kannattaa hankkia tietoa hyvästä ruokavaliosta. Omia ruokatottumuksiaan voi muuttaa vähitellen oikeaan suuntaan korvaamalla ruokia paremmin painonhallintaan sopiviin vaihtoehtoihin. Mikään ruoka ei ole kiellettyä, vaan tärkeintä on muistaa kohtuus. Osa tasapainoista ruokavaliota on riittävä syöminen myöskään herkuttelua unohtamatta.

Tuloksia aikaan

Painoa voi pudottaa nopeasti, mutta pysyviä tuloksia saavutetaan täysin erilaisilla keinoilla. Painonhallinnan kannalta tärkeää on hidas ja tasainen painonpudotus, jolloin sekä keho että mieli ehtivät riittävän hyvin mukaan muutokseen. Pysyvään muutokseen ei päästä nopeilla laihdutuskeinoilla. Tärkeää on myös muistaa se tosiseikka, että laihtuessa keho tarvitsee vähemmän energiaa. Pysyvä painonhallinta saavutetaan sillä, että pysytään pienemmissä kalorimäärissä. Laihduttaminen kannattaa jaksottaa siten, että ei yritetä pudottaa painoa tasaisesti, vaan pidetään välillä tasausvaiheita. Tällöin keho ja mieli tottuu uuteen painoon ja sopivan ajan kuluttua laihduttamista jatketaan.

Tiesitkö?

Lewis Hamilton otti turvavyöt pois kilpailun viimeisellä jäähdyttelykierroksella. Seurauksena tästä Hamiltonille annettiin 5000 euron sakot. Lewis Hamilton joutui taas F1-tuomariston tutkintaan.