Ruskea rasva

Elimistön rasvakudos koostuu kahdesta erilaisesta rasvakudostyypistä, ruskeasta ja valkoisesta. Rasvakudoksesta suurin osa on valkoista, joka toimii sekä energiavarastona että tuottaa hormoneja. Ruskea rasva puolestaan tuottaa lämpöenergiaa. Ruskean rasvan sanotaan myös kuluttavan energiaa.

Ruskean rasvan merkitys elimistölle

Ruskea rasva on tärkeää elimistölle siksi, että se kuluttaa energiaa ja polttaa rasvaa. Ruskea rasva on erityisen hyödyllistä laihduttajalle. Jos ruskea rasva toimii aktiivisesti, se voi polttaa energiaa jopa neljää painokiloa vastaavan määrän yhden vuoden aikana. Ruskean rasvan aktiivisuus ja määrä lisääntyvät kylmässä. Ruskean rasvan toimintaa tutkitaan kylmäaltistuksessa. Ruskean rasvan toimintaan käytetään merkkiainetta, joka hakeutuu aktiivisimpiin rasvakudoksiin. Postitroniemissiotoografia- eli PET-kameran avulla merkkiaineen positronisäteilyä voidaan tunnistaa. Ruskea rasva ei ole aktiivista lämpimässä, joten sitä ei voida myöskään kuvata PET-kameralla. Aikaisemmin kylmäaltistuksen tarpeellisuutta ei tiedetty, joten luultiin että ruskeaa rasvaa löytyy vain lapsilta. Ruskeaa rasvaa on kahta eri tyyppiä.

Ruskea rasva vauvoilla

Ruskeaa rasvaa voi olla jopa 5 % vauvan kehon painosta. Ruskeaa rasvaa löytyy eniten rintakehän yläosasta solisluiden alla olevasta kohdasta. Rasvan tarkoituksena on mitä ilmeisemmin suojata keuhkoja ja sydäntä sekä auttaa niitä toimimaan myös silloin, kun vauva altistuu kylmälle. Vauvojen keho on varautunut luontaisesti hyvin kylmäaltistukseen, sillä niiden lämpöä haihduttava pinta on suurempi ja lihasten kyky tuottaa värinälämpöä on pienempi. Luontoäiti on tiennyt, että vauvat eivät pääse omin avuin karkuun kylmää, joten on ollut tärkeää varata riittävästi lämpöä tuottavaa kudosta. Lapsen kasvaessa ruskean rasvan määrä vähenee. Lihaskudoksen kasvu lisää ruskean rasvan määrää.

Ruskea rasva aikuisilla

Ruskealla rasvalla on tärkeä merkitys myös aikuisen ihmisen energiankulutukselle. Joidenkin tutkimusten mukaan erot ruskean rasvan aktiivisuudessa ja määrässä voisivat osaltaan selittää alttiutta lihomiseen sekä siihen liittyviin sairauksiin. Ruskeaa rasvaa aktivoimalla myös painonhallinta voi olla helpompaa pitkäaikaisesti tarkasteltuna. Ruskeasta rasvasta ja sen toiminnasta ei kuitenkaan tiedetä vielä riittävästi. Ruskean rasvan määrä laihoilla ja lihavilla ihmisillä on vielä mysteeri. Emme tiedä onko laihoilla ihmisillä enemmän ruskeaa rasvaa kuin lihavilla. Emme myöskään tiedä sitä, voiko ruskean rasvan määrää lisätä pysyvästi, tai onko rasvan määrä perinnöllinen ominaisuus. Emme myöskään tiedä tarkemmin, mitä ruskealle rasvalle tapahtuu silloin, kun henkilö laihduttaa. Liikunta tukee laihduttamista, mutta ruskeaa rasvaa aktivoimalla vaikutusta voi tehostaa. Tiedämme, että ruskea rasva aktivoituu ulkoillessa, viileässä oleillessa sekä esimerkiksi avannossa uidessa. Ruskean rasvan aktivoimisessa on tärkeää altistuminen kylmälle usein ja riittävän pitkiä aikoja kerrallaan. Kylmäaltistuksen ei tarvitse olla kirjaimellisesti kylmää, vaan viileä riittää aktivoimaan ruskeaa rasvaa.

Ruskean rasvan aktivointi

Viileässä oleilu lisää ruskean rasvan määrää, joten huoneen lämpötilaa voi laskea sopivaksi. Moni myös nukkuu paremmin viileässä. Ruskean rasvan kannalta monen kodissa on liian lämmintä. Makuuhuoneen lämpötilaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Parin asteen pudotus huoneen lämpötilassa voi riittää aktivoimaan ruskeaa rasvaa. Hieman viileämpään tottuu nopeasti, joten lämpötilan pudottamista ei kannata pelätä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kylmyys voi olla haitallista esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteja sairastavalle. Säännöllisesti syöminen aktivoi ruskeaa rasvaa. Kuitenkin on vielä epäselvää, vaikuttaako jonkin yksittäisen ruoka-aineen syöminen ruskean rasvan määrään. Varmin tapa aktivoida ruskeaa rasvaa ruokavalion avulla on syödä säännöllisesti ja perusterveellisesti. Ruskeaa rasvaa voi aktivoida jossain äärin myös kofeiinin, vihreän teen katekiinin ja chilipippurin kapsaisiinin avulla.

Tiesitkö? Joka kolmas suomalainen kärsii yksinäisyydestä. Yksinäisyys vaikuttaa sekä fyysiseen terveyteen että mielen hyvinvointiin. Yksinäisyys on suurempi ongelma kuin koskaan aikaisemmin. Lue Iltalehden artikkelista lisää yksinäisyydestä ja siitä miten sitä voi helpottaa.