Mobiilisovellukset ja aikuisten vapaa-aika

Me kaikki olemme varmaan samaa mieltä siitä, että mobiililaitteet kuten älypuhelimet, älykellot ja sormukset ovat tulleet melkoisella voimalla arkeemme muuttaen sitä samalla yllättävänkin paljon. Eikä kyse ole vain sosiaalisesta mediasta ja pelimaailmoista, vaan paljon muustakin. Digiteknologia seuraa meitä joka paikkaan minne menemme luoden meistä digitaalista jalanjälkeä jonnekin digitaalisen universumin tietovarastoon.

Me käytämme erilaisia sovelluksia arjessamme vaihtelevasti. Meillä voi olla se ruokailujamme seuraava kalorimittari ja liikkumistamme seuraava askelmittari ja muitakin omaa tekemistämme ja kehoamme mittaavia sovelluksia, mutta meillä voi olla myös se pitkävetovihjeitä antava sovellus, kuin myös mobiilipankit, musiikki- ja radiosoitot ja paljon muuta. Koska esimerkiksi sinä viimeksi katsoit omasta puhelimestasi, kuinka monta sovellusta sinulla on?

Vapaa-aika ja älylaite

Jos meillä oli vielä joskus mukana erikseen kalenteri, kamera, pankkikortti, lompakko – niin nykyään nuo kaikki ja monet muut asiat ovat korvattavissa täysin älypuhelimella. Jos kerta suomalainen maksaa enää vain 12 % ostoksistaan käteisellä, niin ei ole pitkä aika siihen, kun monella ei ole enää sitä lompakkoa mukanaan -koska sitä ei tarvita, eikä niitä pankkikorttejakaan, kun mobiilimaksaminen yleistyy. Vielä vuonna 2018 Suomessa oltiin Ruotsiinkin verrattuna takamatkalla nykyaikaisissa maksutavoissa, mutta jo vuonna 2019 suomalaiset ohittivat ruotsalaiset, mitä silloin tapahtui suomalaisten keskuudessa verrattuna Ruotsiin?

Pelaaminen on monesti selitetty lihavuuden syyksi, koska se helposti passivoittaa ihmisen istumaan vain pelikoneen äärellä. Ammattilaispelaajat, jotka pelaavat Eurheiluin korkeimmalla tasolla, puhuvat ja kirjoittavat liikunnan ja ruokavalion puolesta, koska he, jos kukaan, tietävät, että ammattilaisena pitää myös kunnon olla hyvä.

Olemmehan me huomanneet myös sen, että ravintolassa monessa pöydässä ihmisillä on ruokailunkin aikana se älypuhelin siinä mukana ja ruoasta otetaan kuvia ja päivitetään omaa sosiaalisen median kanavaa – ei näin ennen tehty. Ennen käytiin kaikessa rauhassa (tai kiireessä) lounaalla, mutta ei siitä toisille kerrottu. Elämämme on todellakin muuttunut älypuhelinten ja sosiaalisen median tultua kuvioihin.

Liikunta ja digiaika

On kuitenkin myönnettävä, että omalla älylaitteella oman liikuntasuorituksen tai oma syömisen seuraaminen on entistä aikaa helpompaa. Laitteiden sovellukset myös ehdottavat ja ideoivat tulevan viikon liikuntasuorituksia tai antavat jopa ruokaehdotuksia – ja mikset opettelisi samalla aivan uusi ruokia, vaikka reseptinurkan ohjeiden avulla – vähäsuolasia, gluteenittomia, terveellisiä ruokia, joita on kohtuullisen helppo kenen tahansa kokata kotona.

Jos vielä palataan tuohon pelaamiseen, toihan se varmaan sinullekin tutun Pokemon GO-pelin markkinoille, missä liikkuminen on pääosassa, ja konsoleille on tullut paljonkin erilaisia liikkumiseen liittyviä pelejä. Koko pelaaminen kaikissa muodoissaa on kasvanut koko ajan siitä lähtien kun 80-luvulla koteihin tulivat ensimmäiset kotitietokoneet ja pelikonsolit- sen jälkeen pelaaminen on vähitellen laajentunut kaikkiin ikäryhmiin ja sukupuoliin, ja siitä on tullut entistä hyväksytympää ajanvietettä. Jopa siinä mielessä, että edellä mainittu Eurheilu on noussut monissa maissa teinien keskuudessa suositummaksi harrastukseksi kuin perinteiset jalkapallo, jääkiekko, koripallo yms – ja näin vuoden 2022 alussa erilaisia Eurheilun pelejä, joissa voit ansaita aivan ammattimielessä on jo noin 50 kappaletta – ja kyseessä on jo yli miljardin dollarin liikevaihdollinen kilpailuala. Koska pelaaminen on laajentunut niin paljon, ei enää voi sanoa vain yksioikoisesti että pelaaminen lihottaa – kuten ei voi mitään muutakaan sanoa niin yksioikoisesti.

Esimerkiksi laihduttaminen on jokaisella meistä yksilöllistä, ja meidän tulee vain löytää se meille sopiva elämäntapa – joka toivottavasti kokonaisuudessaan on loppujen lopuksi terveellinen. Se ei siis tarkoita, että kaikki paheet pitää heti lopettaa.

Vinkki

Tähän loppuun on hyvä muistuttaa muutama perusasia, jotka ovat tärkeitä omassa kehon-ja painonhallinnassa.

  1. Muutoksessa maltti on valttia
  2. Älä tee kiellettyjen ruokien listaa
  3. Älä syö välipaloja tauoilla
  4. Juo enemmän vettä
  5. Syö vihanneksia
  6. Liiku enemmän
  7. Muista kavereitakin
  8. Älä tupakoi