Lihavuuden muodot

Suomessa on peräti 2,5 miljoonaa ylipainoista aikuista. Selvästi lihavia on neljännes aikuisista. Myös monet lapset, nuoret, työikäiset ja vanhukset kärsivät lihavuudesta.

Lihavuuden monet kasvot

Lihavat määritellään usein yhdeksi ryhmäksi, mutta lihavien joukkoon mahtuu paljon erilaisia tyyppejä. Kotiäitejä, yritysjohtajia, pätkätyöläisiä, työttömiä, professoreja ja kouluttamattomia mahtuu tähän joukkoon monien muiden lisäksi. Jokaisella on oma tarinansa siitä, mikä on johtanut lihavuuteen. Lihavuuden taustalla voi olla elintavat, sairaus tai moni muu syy. Sisaruksista toinen voi olla lihava ja toinen laiha, vaikka he olisivat kasvaneet samassa perheessä, käyneet samat koulut ja syöneet samoja ruokia. Ihmisillä voi olla erilainen painohistoria, vaikka aluksi vaikuttaisi siltä, että heillä on täsmälleen samanlaiset elintavat.

Lihavuuden kehittyminen

Painokilojen kertymisen taustalla voi olla monia kiinnostavia syitä. Syöminen liittyy vahvasti ihmisen kaikkiin elämänvaiheisiin. Syömättömyys on aina väliaikaista, se katkeaa ennemmin tai myöhemmin aina syömiseen. Ihmiset syövät elämänsä aikana tonneittain ruokaa ja jokaisella syömiskerralla on oma tarkoituksena. Usein syömme lähes huomaamatta annoksen sitä, mitä tarjolla sattuu sillä hetkellä olemaan. Joskus syöminen on tarkkaan suunniteltua sekä ruokalajien että juomien suhteen. Tällöin myös vieraiden kutsuminen aterialle on voitu suunnitella tarkasti etukäteen. Jokaiseen juhlaan on omat ruokansa jälkiruokineen ja niistä kaikilla on oma perinteinen merkityksensä. Joulu, uusivuosi, pääsiäinen, vappu, juhannus, syntymäpäivät, nimipäivät ja voisi sanoa, että koko vuosi rytmittyy tiettyjen ruokien ympärille ja syömiseen. Syömisen kaava on kaikille tuttu. Pienet lapsetkin tietävät, mitä aamiaiseen kuuluu. Lounaan ruoka-aineet ovat erilaiset kuin iltapalan, ja jälkiruoka syödään aina viimeisenä. Usein lapsi yhdistää ruokaan lämmön, rakkauden ja turvan. Tunnesyöminen onkin lähes synnynnäistä, ja moni turvautuukin siihen elämän eri vaiheissa. Syömme niin iloon kuin suruunkin. Ruoka on vahvasti läsnä niin arjessa kuin juhlassakin, joten voisikin ihmetellä, miten joku voi pysyä normaalipainoisena kaikesta huolimatta.

Lihavuus terveellisyyden rajoissa

Lihavuuden psykologiset syyt ovat hyvin erilaisia, mutta niin ovat myös sen terveysvaikutuksetkin. Vuosikymmenten ajan on tutkittu ilmiötä nimeltä terve lihavuus. Sillä tarkoitetaan tilannetta, jossa lihava pääsisi lääkärintarkastuksesta läpi huomautuksitta, olisi psyykkisesti terve eikä hänellä olisi fyysisiäkään vaivoja. Usein puhutaan lihavuuden terveysvaikutuksista. Tervettä lihavuutta voidaan määritellä monella eri tavalla. Aineenvaihdunnan kannalta terve lihavuus ilmenee siten, ettei lihavalla ole sokeriaineenvaihdunnan häiriöitä, korkeaa verenpainetta tai kolesterolia. Tuki- ja liikuntaelimistöltään terveitä ei tutkita tai vertailla sairaisiin. Psyykkistä terveyttä lihavuuden kannalta ei ole määritelty. Suurin osa lihavista on psyykkisesti terveitä muutenkin. Näin ollen määritelmänä terve lihavuus keskittyy lähinnä siihen, ettei lihavuus ole aiheuttanut aineenvaihduntahäiriöitä.

Päärynävartalo nuorella

Terveitä lihavia löytyy eniten nuorissa ikäryhmissä. Noin 40 prosenttia parikymppisistä lihavista on aineenvaihdunnaltaan terveitä. Määrä on yllättävän pieni, sillä nuorten kohdalta voisi kuvitella suuremman osan säästyneen aineenvaihduntahäiriöiltä. 60 vuotta täyttäneiden kohdalla luokitellaan terveiksi ainoastaan 10 prosenttia lihavista. Etukäteen on mahdotonta tietää, kuka säilyy terveenä lihavuudesta huolimatta. Kehon muodon perusteella voi kuitenkin ennustaa, sillä terveillä lihavilla rasvan määrä on samaa luokkaa kuin heillä, joilla aineenvaihdunta on häiriintynyt, mutta rasva on keskittynyt alavartalopainotteisesti. Hoikkasäärinen omenavartalotyyppi on usein aineenvaihdunnallisesti sairaampi kuin vähemmän vatsakas päärynämallinen. Vatsaontelon sisäinen rasva maksan rasvan lisäksi tarkoittaa usein suurempaa sairastumisvaaraa. Lähisukulaisten terveydentilasta saa usein lisää ennusmerkkejä.

Hyvä geeniperimä

Terve lihava saa olla kiitollinen hyville geeneilleen, mutta elintapojen merkitystä ei kannata unohtaa. Elintavat vaikuttavat merkittävästi sairauksien kehittymiseen huolimatta siitä, onko ylipainoa vai ei. Liikunta on hyödyllistä kaikille painosta riippumatta. Liikunnan avulla aineenvaihdunta vilkastuu, lihasmassa lisääntyy sekä vatsaontelon sisäinen rasva palaa. Liikunnan hyödyt eivät välttämättä näy vaa’an lukemissa. Monipuolisen ja vitamiinipitoisen ravinnon syöminen edistää terveyttä. Lihavuuden hoito ja ehkäisy koskee meitä kaikkia. Painoa voi kertyä yksilöllisistä syistä mutta onneksi voi myös laihduttaa monella eri tavalla.

Tiesitkö?

Joskus mielenterveyden ammattilaiselle puhuminen auttaa ratkomaan selvittämätöntä pahaa oloa.