Laihdutusmotivaatio

Monella laihdutus sujuu aluksi hyvin, mutta alkuviikkojen jälkeen motivaatio laskee. Useimmiten painonhallinta sujuu 4-6 viikkoa ja sen jälkeen ote lipsuu. Motivaatiosta voi kuitenkin pitää kiinni ja kasvattaa sitä, jolloin todennäköisyys onnistua laihduttamisessa on suurempi.

Sopivat välitavoitteet

Tiedostamalla sen, että motivaatio laskee kesken laihdutusprojektin, auttaa useampia. Itselleen kannattaa asettaa realistisia välitavoitteita. Sopiva tavoiteaika voi olla esimerkiksi muutama viikko. Tavoitteiden tulee olla saavutettavissa olevia, sillä epärealistiset tavoitteet masentavat. Tavoitteen saavuttaminen sen sijaan tuo onnistumisen iloa. Tavoite voi olla esimerkiksi tietyn kilomäärän pudottaminen tai vyötärönympäryksen mitan pieneneminen. Välitavoitteen saavuttamisesta voi palkita itsensä vaikkapa leffaillalla tai ostamalla uuden treenivaatteen. Tavoitteen saavuttamisen jälkeen voi miettiä jo seuraavaa välitavoitetta. Mikäli tavoitteeseen pääsemisen suunnittelee huolellisesti, on sen saavuttaminenkin helpompaa. Laihdutuksen päätavoitteena voi olla terveydentilan paraneminen, vaatteiden parempi istuvuus tai kipujen väheneminen. Päätavoitteiden toteutumista kannattaa tarkastella myös siinä yhteydessä, kun tarkastelee välitavoitteiden saavuttamista. Esimerkiksi terveydentila voi parantua ja kivut poistua jo ennen päätavoitteen vaatiman painonpudotuksen saavuttamista. Positiivinen ajattelu auttaa myös laihduttamisessa, samoin kokonaiskuvan näkeminen. Laihduttamiseen kytketyt positiiviset mielikuvat auttavat myös laihduttamiseen liitettyjen tavoitteiden saavuttamisessa.

Seura kannustaa

Ystävien yhteiset tavoitteet tai muu kannustava laihdutusporukka lisäävät motivaatiota. Viikoittainen painonpunnitushetki voi lisätä motivaatiota siten, että eri henkilöiden menestymistä vertaillaan. Pieni leikkimielinen kilpailu voi toimia hyvänä motivaattorina. Avuksi palkattu personal trainer tai ravintoterapeutti tuo ammatillista ja sosiaalista lisämotivaatiota. Moni on epäonnistunut laihdutusprojektissaan sen takia, että on yrittänyt yksin ja motivaatio on loppunut kesken. Personal trainerin voi palkata myös lisäämään motivaatiota ja tsemppaamaan laihdutuksessa. Ystävien ja perheen tuki on myös tärkeää. Voi olla, että painonpudotusta kaipaava perheenjäsen innostuu projektista, ja siitä tulee yhteinen päämäärä.

Itsensä johtaminen

Itsensä johtaminen on yksi vaativimmista tehtävistä. Itsetuntemus tarkoittaa sitä, miten hyvin ymmärrämme itseämme ja toimintaamme erilaisissa tilanteissa. Hyvä itsetuntemus mahdollistaa myös sen, että ihminen pystyy johtamaan itseään vahvemmin. Myös pysyvä painonpudotus on helpompaa silloin, kun tiedostaa kuka on ja mihin on matkalla. Itsetuntemuksen avulla omat arvota, tunteet, tavoitteet, tarpeet ja motivaatio kirkastuu. Motivaation tunnistaminen ja vahvistaminen on avain hyvinvointiin. Jos oman elämän punainen lanka on hukassa, on laihduttaminenkin vaikeaa. Omaa tekemistä kannattaa tarkastella säännöllisesti. Tarpeen mukaan voi pitää ruoka- ja liikuntapäiväkirjaa ja samalla kirjata ylös eri tilanteisiin liittyviä tunteita. Pysähtyminen vahvistaa mielikuvaa itsestä, ja samalla mielekkäiden tavoitteiden asettaminen helpottuu. Saavutettuja tuloksia ei kannata unohtaa, vaan vertailla niitä säännöllisesti asetettuihin tavoitteisiin.

Liikunnan merkitys

Riittävä liikunta antaa hyvän perustan tasapainoiselle arjelle. Laihdutus vähentää sekä lihas- että rasvamassaa, mutta säännöllisen liikunnan avulla voidaan jopa puolittaa lihasmassan väheneminen. Usein sanotaan, että joka päivä pitäisi saavuttaa 10 000 askelta, jotta päivä olisi ollut riittävän aktiivinen liikunnan suhteen. Lukua ei kannata tuijottaa liikaa, mutta säännöllinen liikunta vaikuttaa väistämättä sekä terveyteen että motivaatioon. Sohvan pohjalle on helppo jäädä, mutta jos liikkuu sinnikkäästi joka päivä, liikunnasta tulee normaali osa arkea eikä se vaadi erityistä ponnistelua. Tavoitteena 10 000 askelta joka ikinen päivä voi tuntua aluksi kohtuuttoman suurelta. Tällöin oma tavoite kannattaa asettaa nykytilanteen pohjalta kohtuulliseksi. Tavoitetta voi suurentaa sen jälkeen, kun on tottunut liikkumaan aluksi pienempiä määriä. Monella arki on hyvin passiivista ja työpäivän aikana istutaan paljon tietokoneen ääressä. Etätyöskentely on passivoinut monen työpäivää entistä enemmän. Päivän liikuntamäärän voi saavuttaa myös liikkumalla luonnossa, kuntosaliharjoittelulla tai kotitreeneillä. Liikunta auttaa painonhallinnassa myös laihduttamisen jälkeen. Askelmittarista on apua silloin, jos haluaa mitata tarkemmin päivittäistä liikuntamäärää.