Vyötärölle kertyneet kilot saattavat ahdistaa ja epämääräinen väsymys pistää mielen matalaksi. Kyseessä voi olla iän tuoma aineenvaihdunnan hidastuminen, mutta sitä voi vauhdittaa usealla eri tavalla. Aineenvaihdunnan nopeus on yksilöllinen ominaisuus. Jollain voi olla todella nopea aineenvaihdunta, ja voi tuntua siltä, etteivät kilot tartu helposti kehoon. Toisella aineenvaihdunta on hidas. Kyse on siitä, kuinka tehokkaasti kehomme muuttaa syömämme ravinnon polttoaineeksi, rakennusmateriaaliksi ja lopulta jätteeksi. Keski-iässä voi usein huomata aineenvaihdunnan hidastuneen. Kehon koostumus muuttuu siten että lihasmassa vähenee, sukupuolihormonien pitoisuudet vähenevät ja rasvan määrä kasvaa. Erilaiset sairaudet voivat vaikuttaa aineenvaihduntaan ja esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta hidastaa aineenvaihduntaa.
Aineenvaihdunnan hidastumisen vaikutukset
Aineenvaihdunnan hidastuessa riski lihoa ja väsyä kasvaa. Myös ummetus voi vaivata. Geenimme vaikuttavat siihen, millaisen aineenvaihdunnan saamme. Ikääntymisen tuomia vaikutuksia ei voida estää mutta elintavoilla voi vaikuttaa siihen, että voimme paremmin. Hiilihydraattipitoiset ja rasvaiset ruokien pilkkoutuminen elimistössä kuluttaa vähemmän energiaa kuin proteiinipitoisten ruokien pilkkoutuminen. Aineenvaihduntaa voi nopeuttaa nauttimalla proteiinia jokaisella aterialla. Päivittäistä proteiiniannosta ei tarvitse liioitella, riittää kun tarvittavan proteiinimäärän jakaa tasaisesti aterioille. Tarvitsemme proteiinia päivässä noin 1,2 grammaa per painokilo. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että 60-kiloisen henkilön tulisi syödä noin 10 grammaa proteiinia joka aterialla. Piimälasillinen, pari viipaletta leipää ja kourallinen siemeniä toimivat hyvinä proteiinilähteinä. Normaalisti liikkuvan ei tarvitse panostaa proteiinipirtelöihin tai maitorahkaan vaan monipuolisesti koostettu ruokavalio riittää. Hyviä proteiininlähteitä ovat muun muassa liha, kala, pavut, linssit, raejuusto ja kananmuna.
Säännöllinen ateriarytmi
Tasainen aineenvaihdunta tarvitsee jotain tekemistä. Ruoansulatus kuluttaa energiaa ja samalla aineenvaihdunta pysyy toiminnassa. Aineenvaihdunnan kannalta ruokailu 3-4 tunnin välein on suositeltavaa. Aina ei tarvita tuhtia ateriaa, vaan pieni välipala riittää silloin, kun on sen aika. Mikäli aterioita jättää väliin, luonnollinen näläntunne sekoittuu. Elimistö tulkitsee vähäisen ravinnonsaannin väärin ja ryhtyy estämään nälkäkuolemaa. Varotoiminto iskee päälle ja elimistö valmistautuu pärjäämään mahdollisimman pienellä energiamäärällä niin pitkään kuin mahdollista. Normaalit elintoiminnot kuten aineenvaihdunta hidastuu, ja keho siirtyy säästöliekille. Aineenvaihdunnan liian raju vaihtelu on monen laihduttajan kompastuskivi. Laihtuminen edellyttää sitä, että aineenvaihdunta pysyy käynnissä. Säännöllisen ateriarytmin lisäksi on muistettava juoda riittävästi vettä. Vähintään litra päivässä vettä tukee sekä elimistön että aineenvaihdunnan toimintoja. Mehujen ja limsojen juomista kannattaa välttää. Turhaa sokeria välttelemällä haiman ei tarvitse urakoida insuliinin pumppauksen kanssa ja aineenvaihdunta pysyy tasaisempana. Veden juominen on hyväksi myös siksi, että joskus tulkitsemme janosignaalin näläksi ja syömme liian usein. Yli tunnin kestävään urheiluhetkeen on syytä varata vesipullo mukaan.
Suoliston toiminta
Aineenvaihdunta voi hidastua myös silloin, jos suolistoon kertyy tukkeita. Kuidut helpottavat vatsan toimintaa. Aikuinen tarvitsee noin 25 grammaa kuituja vuorokaudessa. Sekaruokavaliota noudattavan ei tarvitse kiinnittää kuitujen saantiin eritystä huomiota, sillä monissa arkiruuissa on kuituja riittävästi. Mikäli kuidun saanti mietityttää, kannattaa lisätä ateriaan kuituja esimerkiksi ruisleivän, kaurapuuron, juuresten, pähkinöiden tai siementen muodossa. Riittävä veden juominen on tärkeää myös silloin, kun nautitaan kuituja. Suolistobakteerien toiminnan oikea tasapaino on tärkeää. Toimivan suoliston vaikutus on merkittävä, sillä vaikutus ulottuu kaikkialle aivoista aineenvaihduntaan. Suolisto toimiikin monilla matkustellessa paremmin, ja syynä on usein matkoilla nautitut maitohappobakteerikapselit. Probiootit eli maitohappobakteerit tasapainottavat elimistölle hyödyllistä suolistomikrobistoa ja samalla auttavat aineenvaihduntaa toimimaan hyvin. Maitohappobakteeria sisältävien tuotteiden nauttiminen ylläpitää suoliston hyvinvointia. Aineenvaihduntaa voi auttaa myös liikkumalla säännöllisesti pitkin päivää. Pitkäkestoisen liikunnan avulla voi lisätä rasva-aineenvaihdunnan toimintaa. Kehon liikkuessa lihakset käyttävät pääasiallisena energialähteenään hiilihydraatteja ja rasvoja.